Vaste beugel

De vaste beugel

Een vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, zet je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Na deze beugelbehandeling staan je tanden en kiezen netjes op een rij en dit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor je gezondheid. Want met een regelmatig gebit kan je beter bijten, kauwen en praten. Tanden en kiezen die goed op en in elkaar passen zijn bovendien makkelijker te onderhouden.

De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) en speciaal voorgevormde draden. Soms worden er op de eerste grote kiezen, banden of ringetjes in plaats van brackets geplaatst.
Na vier tot acht weken is de draad uitgewerkt, je krijg dan een andere, dikkere draad. Deze draad brengt steeds meer informatie uit de brackets over op de tanden. Totdat de maximale dikte van de draden bereikt is.
Soms maken we gebruik van elastiekjes. Dit doen we wanneer de tanden en kiezen van de boven en onderkaak beter op en in elkaar moeten gaan passen. De behandeling met een vaste beugel duurt ongeveer 2 tot 2,5 jaar. Omdat wij niet te snel en teveel kracht op de wortels willen zetten om wortelresorpties te voorkomen en wij het resultaat optimaal willen behalen duurt de behandeling tussen de 2 en de 2,5 jaar.

Bij Ortho Delfzijl wordt alleen gebruik gemaakt van de hoogste kwaliteit brackets van o.a. American Orthodontics en Dentsply Sirona.

Wennen aan een vaste beugel

Na het plaatsen van de vaste beugel kunt u wat druk op de tanden en kiezen ervaren. Dit duurt meestal een dag of 3. Wij raden dan aan om een paracetamol te gebruiken waar nodig. Mocht u erge pijn ervaren, raden wij u aan wat zachter voedsel te gaan eten in deze dagen. Mocht de draad of bracket vervelend voelen in uw wang kunt u een stukje was erop plaatsen om de pijn en het prikkende gevoel te verzachten.

Wat mag u wel en wat liever niet met de vaste beugel.

Omdat de brackets met lijm worden vastgeplakt moet u voorzichtig zijn met wat u eet.
Wij raden aan om geen harde dingen af te bijten. Snij bijvoorbeeld een appel of een hard broodje eerst in stukjes voor je ze opeet. Pas bijvoorbeeld op met nootjes, lolly’s, harde snoepjes, enzovoort. Geen kleverige dingen eten. Denk hierbij aan toffees, winegums, kauwgom met suiker, dropjes, enzovoort. Suikervrije kauwgom mag je wel nemen.

Drinken
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de enige dranken die niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat zeker, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
De dranken die we echt afraden als je een beugel hebt, zijn cola en icetea. Deze beschadigen je gebit, maar ook je beugel kan niet tegen deze dranken en gaat er stuk van.
Vruchtensappen en light-dranken lijken natuurlijk heel gezond, maar dat zijn ze absoluut niet! Ze zijn door de grote hoeveelheid zuren heel erg schadelijk voor je gebit. Vaak denken mensen dat limonadesiroop niet zoveel kwaad kan, maar ook dat is niet waar. Door de suikers hierin kun je er makkelijk gaatjes van krijgen.

Poetsen

Als orthodontische patiënt geef je al blijk het belang in te zien van gezonde tanden. Een voorwaarde daarvan is dat je goed moet poetsen. Met een vaste beugel is dat een stuk lastiger, maar met wat extra tijd en aandacht is het goed te doen.

Welke tandenborstel?
Gebruik een tandenborstel met een rechte steel en met een kleine borstelkop. Bij het plaatsen van de vaste beugel krijgt u van ons een tandenborstel mee.

ragers
Naast een goede tandenborstel te gebruiken, vragen wij ook om elke dag ragertjes te gebruiken. De ragers worden gebruikt om de randen van de slotjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen.

tip: Kijk zorgvuldig in een spiegel of alle etensresten zijn verwijderd en je slotjes en bandjes schoon zijn en glimmen.

Submenu

Consult aanvragen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag een gratis consult aan!