Retentie apparatuur

Retentie apparatuur

Wat is een retentiespalk?
Een spalk is een op maat gemaakt draad die achter de tanden wordt geplaatst na de uitname van de beugel. In de meeste gevallen worden zowel boven als onder spalken geplaatst. Deze loopt in de meeste gevallen van hoektand naar hoektand. De spalk is passief. Dit houdt in dat de spalk de tanden stabiliseert en dus niet meer beweegt. 

Waarom is de spalk zo belangrijk?
Wanneer de spalk los zit of er helemaal uit is, is het risico dat de tanden gaan verschuiven groot. Het is daarom belangrijk om er voor de zorgen dat de spalk blijft zitten. 

Waar moet je op letten?
Controleer regelmatig of alles nog goed voelt. Of het niet anders voelt als meteen nadat de spalk geplaatst is. Of de tanden gaan verschuiven, de lijm weg is en of je scherpe delen voelt. Het is belangrijk om, wanneer de patiënt voelt dat de spalk los zit, zo snel mogelijk langs te komen om deze weer vast te laten zetten voordat de tanden kunnen verschuiven

Er zijn verschillende factoren waardoor de spalk los of er volledig uit kan gaan. (hier volgen enkele voorbeelden) 

  • Het afbijten van te harde dingen
  • Knarsen
  • Nagelbijten
  • Parafuncties
  • Slechte mondhygiëne, tandsteen, tandvlees problemen.
  • Afwijkend tandglazuur
  • Vanaf begin een diepe beet (ouder en patient worden dan geïnformeerd)
  • Beet verdieping na behandeling 

Retentie beugel (nachtbeugel)
De spalk stabiliseert de voortanden. Om de kiezen op hun plek te houden moet de nachtbeugel elke nacht gedragen worden. Tijdens het plaatsen en de controles wordt uitgelegd hoe dit moet. De nachtbeugel moet elke nacht gedragen worden en dient altijd te worden meegenomen naar de nacontroles. Dragen van de nachtbeugel: eerste 3 maanden 16 uur per dag, daarna 3 maanden 14 uur per dag, daarna 10 uur per dag. Gedurende 2 jaar. Zo kunnen wij het bereikte resultaat behouden. Na een vaste beugel wordt meestal een plaatapparaat geplaatst en na de invisalign behandeling een doorzichtige beugel (de essix). Met een retentiebeugel komt u nog 3 keer verdeeld over één jaar op controle. Na deze 3 controles bent u bij ons afbehandeld. 

Submenu

Consult aanvragen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag een gratis consult aan!

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?