Uitneembare beugel

De uitneembare beugel

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels:

  • De activator wordt vaak gebruikt als de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De beugel bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan je bovenkaak en duwt tegelijk de onderkaak naar voren. Je kaken groeien op deze manier in de goede stand.
  • Expansieapparaat.
    Deze beugel bestaat uit een kunsthars verhemelteplaat waarin een aantal draaddelen is verankerd. Enkele van die draaddelen zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten(ankers). Andere draden hebben een verende werking en duwen met subtiele krachten tegen je tanden. De verende draden kunnen gemakkelijk verbuigen. Soms zit er ook kunsthars ter hoogte van de kauwvlakken, dit heet een opbeet. In dit geval zet je de tanden en kiezen anders op elkaar. Alle uitneembare beugels worden dag en nacht gedragen. Bij het tandenpoetsen, eten en sporten mag de beugel worden uitgedaan. De tanden en beugel dienen goed schoongemaakt te worden. 
  • De buitenboordbeugel
    De headgear is een buitenboord-beugel die krachten op de beugel (en via de beugel op het gebit) kan uitoefenen in achterwaartse richting. Hij steunt daarbij af in de nek of op het hoofd.
    Om de kiezen zijn metalen bandjes geplaatst, hieraan wordt de beugel gedragen. De headgear bestaat uit twee bogen. Een kleine binnenboog en een grote buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in de mond. Deze schuif je in de opening aan de zijkant van de metalenband. De headgear (buitenste boog) loopt langs de buitenkant van uw wangen. Deze haakt u vast aan de hoofdband.

Submenu

Consult aanvragen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag een gratis consult aan!