Orthodontie

Wat is een specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (orthodontist)?

Dit is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie).
Alleen bij inschrijving in het specialistenregister mag hij zich in Nederland orthodontist noemen. De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren samen 10 jaar.
Hij werkt niet meer als tandarts, maar houdt zich alleen nog bezig met orthodontie (gebitsregulatie) en behandelingen die hiermee in direct verband staan.

Wat doet een orthodontist?
Een orthodontist houdt zich hoofdzakelijk bezig met het maken en bijstellen van beugels.
Aan de hand van modellen van het gebit en röntgenfoto’s worden de stand van het gebit en de kaken beoordeeld. Tanden en kaken kunnen op heel veel verschillende manieren verkeerd staan. Er bestaan dan ook talloze soorten beugels voor het corrigeren van de stand van de tanden en kaken.
Tijdens de vierjarige fulltime specialistenopleiding heeft de erkende specialist geleerd met welke beugels bepaalde gebitsafwijkingen het best kunnen worden behandeld. Met behulp van speciale kunstkaken heeft hij met allerlei soorten beugels leren werken en hij heeft onder begeleiding geleerd om patiënten met beugels te behandelen.

Kwaliteitsmanagement – ISO certificatie
De praktijk is gecertificeerd conform ISO 9001.

Samenwerking
Een orthodontist werkt nauw samen met de eigen tandarts. In eerste instantie beoordeelt de eigen tandarts of een orthodontische behandeling wenselijk is. Hij regelt dat de patiënt op tijd door een orthodontist gezien wordt.
De tandarts moet ervoor zorgen, dat de conditie van het gebit en het tandvlees zo goed mogelijk is. Zonder een uitstekende mondhygiëne, gezonde tanden en kiezen en gezond tandvlees is geen orthodontische behandeling mogelijk!

Halfjaarlijkse gebitscontrole
De controle van het gebit op het ontstaan van gaatjes en tandvleesontsteking en de behandeling ervan blijven in handen van de eigen tandarts.

In overleg met de orthodontist worden er na afloop van een orthodontische behandeling soms tandheelkundige voorzieningen (b.v. kronen of bruggen) door de tandarts gemaakt. Tanden die niet mooi van vorm zijn, kunnen door de tandarts na afloop van een beugelbehandeling mooier gemaakt worden.
Orthodontisten werken ook veel samen met kaakchirurgen en andere specialisten.

Submenu

Consult aanvragen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag een gratis consult aan!