Ortho Delfzijl Logo

Welke beugels zijn er?

Tijdens een orthodontische behandeling worden er vaak verschillende soorten beugels gebruikt. Ze worden vaak in drie soorten ingedeeld:
 

Uitneembare beugels

Deze beugels worden ook wel losse beugels genoemd.
Ze heten zo omdat ze door de drager of draagster uit de mond kunnen worden gehaald.
De uitneembare beugels worden voor ons gemaakt in een gespecialiseerd laboratorium.Uitneembare beugels zijn gemaakt van kunststof waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Een veelgebruikte uitneembare beugel is het plaatapparaat.
Deze beugel bestaat uit een kunststof plaat die tegen het gehemelte aansluit. Een plaatapparaat kan ook voor het ondergebit worden gebruikt.

Aktivator

Een andere veel gebruikte uitneembare beugel is de aktivator. Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd.Eigenlijk bestaat de aktivator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende aktivatoren. Zij moeten zoveel mogelijk uren worden gedragen.

MRA

Een speciale uitneembare beugel, die wordt gemaakt om snurken en lichte tot matige slaapapnoe (OSAS) te behandelen heet MRA.
Hiervan bestaan vele varianten en worden door ons toegepast op verwijzing.
De vaste beugel

De vaste beugel wordt ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd, bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Deze beugel kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen.

SPEED Photo 01

Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Daarop zitten dan kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes, loopt een veerkrachtige draad.
Er bestaan ook nog andere soorten beugels die niet uit de mond kunnen worden gehaald b.v. de zgn.
RME. Deze beugels zitten meestal met ringetjes aan de kiezen vast.

Schermafbeelding 2012-02-03 om 17.14.18


De headgear

Dit is de buitenboordbeugel of buitenboordmotor, bestaat meestal uit een metalen verbindingsgedeelte (facebow) dat aan ringetjes om kiezen of een beugel in de mond kan worden bevestigd.
Aan dit verbindingsgedeelte kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt.
De buitenbeugel wordt vaak met een aktivator of een vaste beugel gecombineerd. Een buitenbeugel kan door de patiënt worden uitgedaan.
Verder is er ook nog een buitenbeugel die langs de voorkant van het gezicht loopt. Deze beugel wordt bijna nooit door mij gebruikt.